Hva har skjedd med mennesket?

..Og hva kan skje?

Det er ikke mange år siden vi ikke hadde mobiltelefon, uber, sosiale medier og internett. Tidlig 1900-tallet hadde man ikke taxisjåfører på den måten vi har taxisjåfører i dag, og fortsatt vil taxiyrket utvikle seg! Man hadde hester og vogn, men nå har man biler som transporterer oss. Hesten har nå blitt et familiemedlem, noe man hygger seg med, eller man konkurrerer med. Hesten moderniseres også. Det er mye mer man kan gjøre med hesten, flere grener innen hestesport er «funnet opp», og ikke minst flere måter å sko en hest på enn hva det en gang var da hesten travet rundt i gatene og var taxi. For meg som har holdt på med galopphester og ridehester over mange mange år, får jeg vondt i magen av å tenke på taxihester. Men det er kanskje fordi jeg har sett og leser om taxihester som dør av de er slitne eller dør av eksosforgiftning i andre land. I Norge er det heldigvis ikke taxihester. Men når sant skal sies vet jeg ikke så mye om hvordan taxihestene hadde det før i tiden, men antar at det var mangel på mye kunnskap man sitter på den dag i dag. Men, over til digitalisering.

Hvordan har digitaliseringen påvirket oss? Jeg husker walkman, en bærebar spiller med kassetter. Jeg husker også blyanten man «måtte» ha (eller gjorde jobben svært mye lettere) når man skulle snurre tilbake kassetten. For det måtte man gjøre, snurre tilbake kassetten når den var ferdig, eller man ville begynne på nytt! Jeg husker etterfølgeren som heter Discman, en bærebar spiller det også, men med CD`er. Det var enklere, CD er tross alt enklere enn kassetter. Kassetten var død. Så kom MP3 spilleren, som var enda litt lettere. Men det bød på noen nye utfordringer, utfordringer ungdommen tok på strak arm. Det var både gøy og lærerikt å sitte på dataen og nettet og laste ned musikk, eller legge inn musikk fra CD til dataen for å legge den over på MP3. Hva har vi i dag? Vi har blant annet iTunes og Spotify. Spotify gjør det svært enkelt, ettersom man har med seg sin telefon og enkelt kan høre på musikk, ettersom du bare er et tastetrykk unna. På iTunes kan man kjøpe musikk, man «leier» ikke sånn som på Spotify. Da har man fått ned sin egen fil, og man eier den.

Hvordan kommer digitaliseringen til å bli videre for oss? Det er vanskelig å stille barn spørsmål i dag om «hva skal du bli når du blir stor da?». Eller, spørsmålet i seg selv er ikke vanskelig å stille. Men mest sannsynlig vil det barnet svarer være borte fra arbeidsmarkedet. Og kanskje det har dukket opp nye jobber. Når blant annet Spinning Jenny kom var det mange som ble opprørte. Mange mistet jobbene sine. Men tiden har vist at det vil komme andre og nye jobber. Har vi sykepleiere om noen år? Kirurger? Det blir veldig spennende å følge med på den digitale utviklingen til verden, den går veldig fort! Og det er ting som skjer uten at alle får det med seg. Jeg har aldri brukt Amazon, og kommer ikke til å bruke det med det første. Men jeg har lært at det er roboter som pakker det du kjøper.

Når det skal sies så både skjønner jeg og ikke skjønner hvorfor arbeidsmarkedet bruker mer og mer roboter. Det blir mindre sykemeldinger og roboter kan gjøre ting både fortere og bedre enn mennesker. Men, man må også huske på mennesker trenger jobber og for å få verden til å fungere så trenger man at mennesker har en jobb å gå til, tjene pengene sine og fø sine familier? Eller finner man ut en måte å få alt dette til å gå rundt på?

Please follow and like us:

Én kommentar til «Hva har skjedd med mennesket?»

  1. Morsomt å se hvor langt du har kommet allerede! Hadde vært fint å se et bilde av deg på ‘om meg’ siden, eller et annet sted. Du skriver fyldige blogginnlegg med mye interessant informasjon. Det kunne kanskje vært en fordel å dele opp teksten litt med underoverskrifter og/eller bilder? Men pass på opphavsrett når du bruker andres bilder. Stå på videre! Morsomt å se så mange innlegg, gleder meg til å se flere 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *